Nadmiar kilogramów wpływa niestety bardzo negatywnie nie tylko na samopoczucie, ale również na ogólny stan zdrowia. Nieodpowiednia dieta bogata w tłuszcze nasycone oraz wysoko przetworzone produkty spożywcze wpływa również bardzo niekorzystnie zarówno na wygląd, jak i stan skóry, dlatego też, aby poczuć się dobrze, a także poprawić swój wygląd należy czym prędzej rozpocząć proces odchudzania. O czym należy jednak pamiętać, aby odchudzanie było efektywne?

Niewielkie porcje w równych odstępach czasowych

W trakcie odchudzania niezwykle ważne jest to, aby spożywać 5 małych posiłków co ok. 2–3 godziny. Dlaczego? Zgodnie z licznie przeprowadzonymi badaniami udowodniono, iż spożycie pięciu małych posiłków w ciągu dnia sprzyja odchudzaniu, natomiast posilanie się np. tylko dwoma posiłkami (obfitymi) prowadzi niestety do wzrostu wagi. Organizm po spożyciu dwóch posiłków zaczyna magazynować znienawidzony tłuszczyk, natomiast w przypadku spożycia większej ilości posiłków taka sytuacja nie ma miejsca, ponieważ organizm otrzymuje sygnał, iż jedzenia nie zabraknie i całą energię może bez problemu wykorzystać na bieżące potrzeby.

Nawadnianie organizmu to podstawa

Odchudzanie to proces, który trwa dosyć długo, jednak aby było ono efektywne, należy każdego dnia wypijać co najmniej 2 litry płynów. Nie bez znaczenia jest jednak rodzaj wypijanych płynów, ponieważ najlepiej w tym przypadku sprawdza się niegazowana woda mineralna. Niewskazane są natomiast słodzone napoje, a także ich wersje light, ponieważ zawieraj one spore ilości cukru, a także niezdrowych słodzików. Napoje light reklamowane są wprawdzie jako niskokaloryczne, jednak znajdujące się w nich słodziki działają na organizm gorzej niż zwykły cukier, ponieważ po spożyciu takiego produktu poziom cukru we krwi zaczyna spadać, przez co pojawia się uczucie głodu.

Dieta obfitująca w błonnik

Błonnik to niezwykle ważna substancja w procesie odchudzania, ponieważ działa ona jak szczotka na jelita, usuwając z organizmu zbędne produkty przemiany materii i toksyny, co sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Największe ilości błonnika znajdują się przede wszystkim w otrębach, warzywach i owocach, a także pełnoziarnistych produktach (pieczywie, makaronach, ciemnym ryżu).