Młóto jest produktem ubocznym przemysłu piwowarskiego, a jego zalety zostały dostrzeżone przez hodowców, zwłaszcza tych zajmujących się produkcją mleka. Młóto browarniane podnosi znacząco wyniki hodowli i wpływa na jej jakość. Czym charakteryzuje się ta pasza, jak należy ją magazynować oraz jakie korzyści wynikają z podawania młota? Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się wszystkiego o młócie browarnianym!
Wartości odżywcze – młóto świeże, zakiszone czy podsuszone?
Młóto posiada szereg zalet. Jest to pasza białkowa bogata w aminokwasy oraz witaminy. W składzie młóta browarnianego znajdują się witaminy: A, E oraz z grupy B:
witamina B1, B2, B3, B5. Młóto zawiera stosunkowo mało węglowodanów, dlatego konieczne jest uzupełnianie go o wysłodki.
Młóto świeże charakteryzuje się wysoką zawartością wody – około 75%. Przy skarmiania świeżym młótem browarnianym należy szczególnie uważać na to, aby dzienne dawki nie były przekroczone. Podawanie większych ilości świeżego młóta powoduje u zwierząt biegunki. Warto też zwrócić uwagę, że świeże młóto sprawia problemy, jeśli chodzi o przechowywanie. Wobec tego, hodowcy zdecydowanie częściej wybierają młóto podsuszone lub zakiszają je w belach cylindrycznych lub w rękawach. Podsuszone młóto browarniane nie sprawia kłopotów przy skarmiania – nie ma wycieku soku, a zwierzętom nie grożą biegunki. Kiszone młóto można zaś z powodzeniem podawać wraz z innymi kiszonkami: z traw, a także z kukurydzy.
Efektywna hodowla – zwiększona produkcja mleka
Młóto doskonale podnosi wydajność krów mlecznych. Fakt ten wynika z przyjaznego środowiska w żwaczu, które powstaje dzięki temu, że żywotność bakterii w żwaczu podczas zjadania młóta jest na odpowiednim poziomie – młóto dostarcza niewiele azotu. Podawanie młóta korzystnie wpływa na obniżenie mocznika w mleku, co podnosi jakość produktów. Dla krów w laktacji nie należy przekraczać dziennych dawek w wysokości 6-8 kilogramów dziennie. Dla cieląt dawka dzienna oscyluje w granicach 2 kilogramów. Z kolei dla krów zasuszonych można podawać nie więcej jak 1 kg młóta.
Przechowywanie i magazynowanie młóta
Tak jak było to już powiedziane powyżej, świeże młóto stwarza problemy, jeśli chodzi o magazyn -owanie. Warto tu wspomnieć, że kupowanie młóta browarnianego nie jest możliwe przez indywidualnych hodowców. Zakup paszy odbywa się w wyniku przetragów przez firmy zajmujące się sprzedażą paszy dla zwierząt. Pamiętajmy również, iż dostęp do młóta browarnianego jest nieco ograniczone – wynika to z okresowości trwania kampanii piwowarskiej i sezonowości zbóż. Niemniej jednak warto zakupić podsuszone młóto lub po zakupie świeżego młóta zakisić je w rękawach. Dzięki temu nawet podczas miesięcy jesiennych i zimowych nasze zwierzęta będą miały dostęp do wysokiej jakości paszy, która wyróżnia się też dużą smakowitością i jest chętnie zjadana. Podawanie młóta przyczynia się również do pobierania przez krowy innych pasz, które nie odznaczają się tak wysoką smakowitością.
Najnowsze komentarze