Dieta bezglutenowa wymaga eliminacji z jadłospisu glutenu, czyli białka. Dieta bez glutenu wymaga szczególnej czujności – należy unikać produktów zawierających gluten oraz sprawdzać te, w których może być ukryty. Czy w takim razie istnieje możliwość jedzenia słodkości?
Gluten to mieszanina białek, która występuje naturalnie w zbożach: pszenicy (jej odmianach), życie, jęczmieniu i zwykłym owsie. Gluten może powodować szereg nieprzyjemnych objawów, jak wzdęcia brzucha czy biegunkę.
W diecie bezglutenowej zabronione są pszenica, orkisz, jęczmień, żyto i owiec. Do produktów naturalnie bezglutenowych należą: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.
Wydawać by się mogło, że dieta bez glutenu jest dietą pozbawioną smaku. Dla wielu osób konieczność zrezygnowania z glutenu wydaje się wyrokiem. Nic bardziej mylnego. Dieta bezglutenowa wcale nie jest pozbawiona smaku. Wystarczy nauczyć się odpowiedniego dobierania produktów.
Obecnie na rynku znaleźć można wiele produktów bezglutenowych, takich jak: pieczywo, makaron, czy mąka. Wśród wyrobów bezglutenowych znaleźć można wiele alternatyw, które pozwolą nadać diecie smaku. Przepisy na dania bezglutenowe, które można znaleźć w sieci udowodnią, że bez glutenu można jeść smacznie.
Gluten a słodycze
Dieta bezglutenowa eliminuje wiele ogólnodostępnych słodyczy. Również ciasto bez glutenu wymaga specjalnych produktów, które pomogą go uniknąć. Przygotowując słodkości bez glutenu musimy nauczyć się odpowiedniego dobierania produktów.
Zabronione w diecie łakocie można z powodzeniem zastąpić produktami naturalnie bezglutenowymi. W sklepach znaleźć możemy wiele bezglutenowych odpowiedników tradycyjnych słodyczy. Spróbować możemy wszelkiego rodzaju ciastek, ciasteczek, cukierków czy herbatników pozbawionych glutenu.
Również w zaciszu domowym możemy przygotować odpowiednie słodkie przekąski. Wystarczy zamienić zwykłą mąkę na ryżową czy kukurydzianą i można z niej wyczarować ciasto bez glutenu, które zasmakuje wszystkim domownikom. Nawet najbardziej wyrafinowani smakosze będą zadowoleni ze smaku słodkości bez glutenu.
Chcąc upiec ciasto bez glutenu będziemy potrzebowali mąki bez glutenu, specjalnego proszku do pieczenia bez glutenu lub sody oczyszczonej, którą dostaniemy w każdym sklepie.
Wybierając słodycze bez glutenu powinniśmy kierować się jedną zasadą – pokarmy powinny być przygotowane z produktów naturalnych.
Dieta bezglutenowa dla osób początkujących nie jest dietą łatwą. Trzeba się nauczyć odpowiedniego komponowania posiłków i zwracania uwagi na etykiety. Wystarczy poznać kilka zasad, by bez trudu zacząć przygotowywać posiłki pozbawione glutenu.
Pamiętajmy jednak, że słodycze bez glutenu nie są słodyczami, które można bezkarnie jeść. Tak, jak tradycyjne słodycze powinny być spożywane od czasu do czasu. To szczególnie istotne, kiedy przypomnisz sobie, jak wygląda piramida żywieniowa, której podstawą są warzywa, owoce i aktywność fizyczna, a nie bezglutenowe ciasto.
Najnowsze komentarze