Kiedy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza i temperatura “skacze” raz w dół raz w górę, to warto zająć się odpornością organizmu, żeby uniknąć przeziębienia oraz wszelkich infekcji, które niestety bardzo lubią taką pogodę. Jak się przed tym uchronić?

Syrop i gotowanie

Maliny-pyszne owoce i do tego bardzo zdrowe. Do przygotowania zdrowego syropu wykorzystamy nie tylko owoce, ale i liście malin, które również zawierają magnez, żelazo i wapń, ale to nie wszystko ponieważ te małe smaczne owoce zwalczają infekcję, gorączkę oraz łagodzą bóle miesiączkowe. Co dobrego i zdrowego dla naszego organizmu znajdziemy w malinach? Otóż sporo witamin np. C, E, B, B1, B2, B6 wyżej już wspomniane potas, magnez, wapń. Badania nad działaniem tych owoców wykazały, że obniżają poziom cukru we krwi, więc osoby chore na cukrzycę, mogą bez obaw sięgać po tą naturalną słodycz. Wracając do infekcji, przeziębienia i temperatury-maliny bardzo dobrze się sprawdzą jako środek rozgrzewający i wywołujący obfite pocenie się, przez co naturalnie zwalczają infekcje a pozostałe substancje wzmacniają organizm. Przygotowanie dobrego syropu jest bardzo proste i będziemy tylko potrzebować malin, cukru, wody i odrobiny soku z cytryny (można również przygotować bez cukru) Wszystkie składniki gotujemy ok. 10 min., można zawekować.

Na zdrowie 🙂