Masz ochotę na zawód profesjonalnego degustatora wina? A może po prostu chcesz zaimponować znajomym? Możesz wykorzystywać umiejętności potrzebne do rozpoznawania win podczas degustacji wina.
Poznaj klasyki
Na świecie jest tyle win, że nie możesz ich wszystkich uporządkować. Ale jako degustator możesz skupić się na klasykach, wtedy masz dużą szansę i nadzieję że uzyskasz dobry wynik.
Bądź osobą z zewnątrz
Praca w handlu winem może nieco ułatwić bycie koneserem wina, ale z drugiej strony masz większą presję. Jeśli jesteś kimś, kto nie jest w branży, jesteś bardziej zrelaksowany, ponieważ nikt nie oczekuje od ciebie niczego. Jeśli jesteś zawodowcem, ludzie oczekują od ciebie prawdziwego występu i pokazu umiejętności.
Nie spiesz się
Częstym błędem jest zbyt wczesne wyciąganie wniosków. Możesz pomyśleć, że rozpoznałeś zapach, a potem próbujesz dopasować go do wina, mimo że podniebienie się nie zgadza.
Być degustatorem wina, to być trochę jak detektyw. Musisz być bardzo dokładny, ocenić wszystko i dojść do wniosku, gdy pomyślisz, że wziąłeś pod uwagę każdą część wina i zdecydowałeś, że w równowadze wydaje się, że to bardziej ten smak, to winogrono lub ten region.
Wina dla koneserów wymagają procesu eliminacji. Jeśli ocenisz zbyt szybko, nie ocenisz wszystkich możliwości popełnisz duży błąd.
Dobrze jeśli potrafisz zmineić swoje zdanie kiedy należy. Czasami ludzie trzymają się swoich pierwszych wniosków. Niekoniecznie tak musi być. Ludzie zwykle pamiętają tylko, kiedy zmienili zdanie na złe, ale czasami zmieniamy zdanie na dobre. W niektóre dni to działa, w inne nie.
Unikaj typowych pułapek
Z białym winem, takim jak viognier, które było w dębowej beczce, dąb pokrywa aromat winogron, więc zamiast tego można zgadnąć że jest to chardonnay. Lub, w przypadku chateauneuf du pape, jeśli nie jest zbyt kolorowe i bardzo zorientowane na grenache z odrobiną wieku butelkowego, możesz pomyśleć, że to pinot noir z Burgundii.
Młode wino jest łatwiejsze do „analizy”, ponieważ winogrona są bardziej dominujące. Kiedy wino się zestarzeje, trzeciorzędowy aromat zaczyna być niezbyt podobny do innych regionów. Wszyscy jednak popełniamy błędy. Jak zresztą wiadomo trening czyni mistrza – także w tym przypadku.
Najnowsze komentarze