Migdały są niewątpliwie bogatym źródłem wielu odżywczych substancji. Zawierają błonnik, magnez oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Pozytywnie wpływają na układ sercowy. Obniżają poziom cholesterolu. Dodatkowo zapobiegają tyciu. Migdały posiadają unikalny skład. Chronią przed miażdżycą. Wykazują korzystne działanie na układ nerwowy i odpornościowy.

 

Zawierają także substancje o właściwościach antyoksydacyjnych. Chronią przed cukrzycą. Należy przypomnieć, że wykazują właściwości przeciwzapalne. To bogate źródło substancji zwalczających wolne rodniki. Aby zachować zdrowy wygląd należy codziennie spożywać garść migdałów. Migdały są określane jako super jedzenie. Wykazują zdrowotny wpływ na ludzki organizm. Orzechy te są nasionami drzewa migdałowca pospolitego. 100 gram migdałów dostarcza organizmowi 50 gram tłuszczu.

Jak spożywać migdały?

Migdały są doskonałą samodzielną przekąską. Możemy je również kupić w formie czekoladek, oblanych czekoladą. Tak naprawdę możemy je dodawać do sałatek, deserów czy musli. Z migdałów produkuje się także wegańskie sery, mleko czy mąkę. Możemy z nich przyrządzić ciastka, sałatki czy owsiankę. Warto podkreślić, że migdały zawierają miedź, witaminę E, kwas foliowy, żelazo i witaminy z grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nich mangan, magnez, cynk, błonnik oraz flawonoidy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Migdały opóźniają proces starzenia się. Dodatkowo wspomagają wzrost u dzieci. Zapobiegają wadom płodu, wspomagają koncentrację i pamięć. Wspomagają odporność, walkę z trądzikiem, regulują gospodarkę wodno-elektrolitową. Migdały możemy kupić w postaci przetworzonej, poddane obróbce cieplnej. Natomiast najzdrowsze będą tak zwane surowe migdały, które będziemy spożywać w postaci samodzielnej przekąski lub jako dodatek do ryb czy innych potraw. Migdały powinny się znaleźć w diecie każdej przyszłej mamy.

 

To idealny sposób na nudności w ciąży. Pomimo, że migdały zawierają tłuszcz i są kaloryczne, sprzyjają odchudzaniu. Wszystko za sprawą błonnika. Należy kupować migdały w opakowaniach, gdyż tylko w ten sposób sprawdzimy czy są świeże. Kupując orzechy na wagę nie jesteśmy w stanie sprawdzić ich daty ważności. Należy szczególnie uważać na pleśń w migdałach. Zawierają one dużą dawkę magnezu oraz witamin z grupy B. Wspomagają pracę układu nerwowego. Działają przeciwdepresyjne. Migdały są także polecane wegetarianom i sportowcom. Zawierają więcej białka niż biała fasola. Dzięki zawartości argininy, powinni po nie sięgać sportowcy. Mianowicie ten aminokwas poprawia wydolność mięśni. Migdały są polecane na mocne włosy i paznokcie. Stymulują ich wzrost, poprawią ogólny wygląd. Zmielone migdały są idealną alternatywą dla kruszonki do ciasta. Doskonale komponują się z deserami, sałatkami i kurczakiem. Migdały w formie płatków sprawdzają się jako panierka do ryb. Migdały stanowią główny składnik mleka migdałowego, mąki migdałowej. Zarówno mleko, śmietana jak i maka są wykorzystywane do wypieku ciast i zagęszczanie zup. Polecane zarówno dzieciom jak i osobom w średnim wieku oraz seniorom.