Raport Najwyższej Izby Kontroli wskazuje, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku około 2 kg różnych dodatków do żywności. Są to barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze i regulatory kwasowości, emulgatory, środki spulchniające, żelujące, wzmacniacze smaku, czy zagęstniki. Wszystkie są oznaczone symbolem E.
Większość z wymienionych jest bezpieczna dla zdrowia. Jednak niektóre, szczególnie część barwników spożywczych (to chemiczne dodatki do żywności nadające lub przywracające barwę produktom spożywczym) jest wyjątkowo szkodliwa. To są najniebezpieczniejsze barwniki spożywcze, zwane szóstką z Southampton.
1. E102 – tartrazyna
Gdzie się znajduje?
Dodawana do owoców i warzyw w puszkach, przetworzonych produktów rybnych, likierów owocowych, aromatyzowanych alkoholi, dojrzewających serów, sztucznego miodu. Znajduje się również w wyrobach proszkowanych, jak kasze, zupy, płatki zbożowe, czy napoje.
Jakie skutki?
Może wywoływać alergie skórne i dróg oddechowych, bezsenność, trudności z koncentracją, ból głowy. Dzieci narażone są na trudności w nauce oraz nadpobudliwość, w tym syndrom ADHD.
2. E104 – żółcień chinolinowa
Gdzie się znajduje?
W wyrobach cukierniczych, gumie do żucia, przetworzonych warzywach i owocach, napojach gazowanych, aromatyzowanych alkoholach i fermentowanych produktach mlecznych, lodach. A także dodawana do niektórych suplementów diety w formie płynnej.
Jakie skutki?
Może wywoływać stany zapalne skóry, wysypki, astmę, wstrząsy anafilaktyczny.
3. E110 – żółcień pomarańczowa
Gdzie się znajduje?
Dodawana do przetworów rybnych (głównie konserw), ikry, suplementów diety, wyrobów cukierniczych, produktów spożywczych w proszku, aromatyzowanych napojów alkoholowych i produktów mlecznych (poddanych fermentacji).
Jakie skutki?
Może wywoływać katar sienny, wypryski, pokrzywkę, astmę, bóle brzucha.
4. E122 – azorubina
Gdzie się znajduje?
W aromatyzowanych alkoholach, dżemach, marcepanie, budyniach, galaretkach, kisielach, serach dojrzewających i przetworach rybnych.
Jakie skutki?
Może wywołać różnego rodzaju alergie skórne, skurcze macicy u kobiet w ciąży lub w zmorzyć objawy astmy.
5. E124 – czerwień koszenilowa
Gdzie się znajduje?
Jest dodawana do sosów, musztard, przetworów mięsnych i rybnych, a także do przetworzonych warzyw i owoców, gum do żucia, lodów, napojów i polew deserowych.
Jakie skutki?
Katar sienny i inne alergie; jest oznaczany jako czynnik rakotwórczy.
6. E129 – czerwień Allura
Gdzie się znajduje?
Dodatek do przetworzonych warzyw i owoców oraz przetworów mięsnych i rybnych.
Jakie skutki?
Barwnik może powodować alergie skórne lub dróg oddechowych, szczególnie w przypadku braku tolerancji dla stosowanej aspiryny.
Należy mocno podkreślić, że część z wymienionych barwników „znajduje się” w codziennym menu dziecka. To napoje, guma do żucia, sztuczny miód, dżemy, czy aromatyzowane produkty mleczne. Dlatego należy zwracać baczną uwagę na oznaczenia towarów. W przypadku, gdy produkt spożywczy zawiera choć jeden składnik ze wskazanej powyżej listy, producent musi opatrzyć towar stosownym komunikatem o treści: Produkt może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
Najnowsze komentarze