Orzechy brazylijskie są bardzo charakterystycznymi orzechami. Możemy je znaleźć na najwyższych drzewach w puszczy amazońskiej. Zawierają one duże ilości wapnia, magnezu. Orzechy brazylijskie są bogactwem witaminy E. Orzechy brazylijskie zawierają największą dawkę selenu. Ten pierwiastek pozytywnie wpływa na odporność organizmy.

 

Orzechy brazylijskie są skarbnicą kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Ten rodzaj orzechów należy do produktów najbardziej kalorycznych. Już 100 gram orzechów brazylijskich dostarcza ponad 600 kcal.

Zastosowanie orzechów brazylijskich

Z orzechów brazylijskich jest wytwarzany olej, które ma zastosowanie w kosmetyce. Orzechy brazylijskie są wykorzystywane w kuchniach świata. Można je spożywać samodzielnie lub jako dodatek do sałatek czy deserów. Idealnie sprawdzają się jako składnik ciast czy farszu. Na bazie orzechów brazylijskich wytwarzane jest masło. Orzechy brazylijskie są nasionami. Wyglądem przypominają kokos. Twarde kulki są najcenniejszymi orzechami pod względem wartości odżywczych. Jedząc je dostarczymy sobie nie tylko energii, ale i siły. W Polsce nie należą one do najpopularniejszych orzechów. Posiadają łagodny smak. Stanowią doskonałą przekąskę dla dzieci i dorosłych. Jak się okazuje wystarczą cztery orzechy brazylijskie, aby obniżyć poziom złego cholesterolu. Zawierają one dodatkowo fosfor, błonnik, białko, selen i miedź. To smaczne i chrupiące orzechy. Orzechy brazylijskie bardzo szybko się psują. Właśnie dlatego należy je przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Dodatkowo należy je chronić przed wilgocią i światłem słonecznym. Orzechy brazylijskie możemy kupić w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością. Należą do bardzo drogich orzechów. Za kilogram musimy zapłacić ponad 150 zł.

Przepisy z orzechów brazylijskich

Z orzechów brazylijskich możemy przyrządzić mleko. Wystarczy woda i szklanka orzechów brazylijskich. Możemy z nich wykonać pyszne ciastka, ciasta, sosy czy upiec doskonały chleb. Największym hitem jest masło z orzechów brazylijskich. Śmiało możemy zastępować nim tradycyjne masło ze śmietany krowiej. Należy jednak spożywać je z umiarem, za sprawą wysokiej zawartości selenu. Orzechy brazylijskie dobrej jakości możemy znaleźć przede wszystkim w sklepach eko. Zawsze należy wybierać te w opakowaniu. Dzięki temu będziemy mogli sprawdzić datę ważności, kraj pochodzenia. Z orzechów brazylijskich możemy wykonać zdrowe kremy do smarowania pieczywa. Z dodatkiem czekolady będą świetną alternatywą dla nutelli. Dodatkowo możemy z nich przyrządzić zdrowe batony z bakaliami. Orzechy brazylijskie są również składnikiem sałatek. Wystarczy jeden pokruszony orzech, aby nadać wyjątkowego smaku. Orzechy brazylijskie są bardzo tłuste. Możemy je blendować, dodawać do koktajli. Znają swoje zastosowanie zarówno w kwestii potraw słodkich jak i słonych. Idealnie komponują się z owocami i warzywami. Stanowią świetny dodatek to mięs. Możemy z nich przygotować zdrowe, gęste sosy. Orzechy brazylijskie możemy jeść pod różną postacią. Najzdrowsze jednak będą w formie samodzielnej, surowej przekąski.